Sjögårdsvägen 2

Älmhult 4 850 000 kr

F.d. disponentvilla med bra läge vid båthamnen i Älmhult, ca 300 från sjön Möckeln

Välkomna till Villa Sjögård!
Gedigen villa från 1900-talests början, med generösa ytor och många charmfaktorer. Den grandiosa trappan i huvudentrén, drar till sig uppmärksamhet och även om huset är renoverat, finns många fina detaljer, som påminner om dess ålder. Trädgården är väl insynsskyddad och man har närhet både till centrum och den härliga naturen kring sjön.

Planlösning

Antal rum 8
Boarea 240 kvm. Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

Från huvudentrén, kommer vi in i en rymlig och praktisk hall, med bra avhängningsmöjligheter , till höger ligger ett badrum, som även kan nås från ett sovrum på nedre plan. Vidare kommer vi in i en inre hall, med en storslagen tappa och full takhöjd, vilket skapar en otrolig effekt. Till vänster finns ett sällskapsrum, med öppen spis och utgång till en terrass. Från hallen ta vi oss vidare till ett allrum, som är upphöjt ett trappsteg, fån alla håll, där en vacker gammal kakelugn pryder sin plats. I angränsning till det här rummet, når vi ett bibliotek, med vikbart dörrparti och platsbyggda vägghyllor. På ytterväggen har ett uterum med hela fönsterpartier byggts in, vilket ger ett fint ljusinsläpp. Slutligen når vi ett stort kök med äldre målade träluckor, bra förvarings och arbetsytor, platsbyggt skafferi och plats för ett matbord. Köksfarstu med bröstpanel och dörr ut till en liten överbyggd veranda. Trapphus upp till andra plan och ingång till ett litet sovrum, från vilket vi även når badrummet.

På övre plan kommer vi upp i ett detaljrikt allrum, även här dominerar den vackra trappan, med sikt ned till hallen. Platsbyggda elementskydd och en väggfast bänk med hyllor. Hall med platsbyggd förvaring, 2 större sovrum med klädkammare i kattvindarna, enkelsovrum, stort sovrum/allrum, med utgång till balkong, hall med trapphus, stort hygienutrymme med wc, dubbla bänktvättställ i rostfritt stål. På det här planet är de gamla fönsterna med vacker krysspröjs bevarade.

Källare med tvättstuga, pannrum, bastu och förråd.

Byggnad

Typ av byggnad 1 ½ plan med källare
Boarea 240 kvm
Biarea 120 kvm
Byggnadsår 1909
Vatten & avlopp Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.
Stomme Trä
Fasad Puts
Fönster 2-glasfönster kopplade
Bjälklag Trä
Tak Nytt betongtak 2020
Grundläggning Grundsulor
Uppvärmning Pellets + kakelugn och öppen spis.
Ventilation Självdrag
Övriga byggnader Förråd/ vedbod. En rustik stenbyggnad som bl.a. använts till att torka fisknät.

Rum

BV:

BV: Köksingång med bröstpanel, stort kök med matplats och öppen planlösning, i anslutning till köket ligger ett stort vardagsrum med kakelugn, inglasad veranda och utgång till en liten altan med morgonsol, allrum i västerläge med öppen spis och utgång till en veranda, gästrum, arbetsrum/sovrum, badrum, finingång, hall med en mycket vacker trappa till övervåningen.

OV: en stor inredningsbar hall, 3 stora sovrum (mot norr, söder o öster), ett mindre rum och flera vindsutrymmen, rymligt badrum.

KÄLLARE: stor källare under hela huset. Bastu med plats för hela familjen och dusch, plats för tvättmaskin, torkrum, matkällare, förråd, ny värmeanläggning 2006 och separat varmvattenberedare.


Hygienutrymme

Hygienutrymme på bottenvåning. Utrustning: toalett, bubbelbad, dusch, tvättställ.

Hygienutrymme

Hygienutrymme på ovanvåning. Utrustning: toalett, tvättställ (dubbla).

Kök

Kök på bottenvåning. Matplats: öppen planlösning. Utrustning: spis, fläkt (rostfri, frihängande), kyl-fullhöjd (2 st), frys-fullhöjd (2 st), diskmaskin.

Energideklaration

Ekonomi

Pris 4 850 000 kr
Taxeringsvärde 1 597 000 kr (fastställt avseende år 2018)
Typkod 220, Småhusenhet, bebyggd
Byggnadsvärde 1 099 000 kr
Värdeår 1929
Summa inteckningar 1 285 500 kr
Fastighetsskatt 8 524 kr
Driftkostnad 47 194 kr/år och fördelas enligt följande:
 • Uppvärmning: 22 000 kr
 • Vatten/avlopp: 6 000 kr
 • Försäkring: 6 294 kr
 • Renhållning: 1 600 kr
 • Hushållsström: 10 000 kr
 • Sotning: 1 300 kr


Taxeringsvärde:

 • Småhusmark: 498 000 kr
 • Småhusbyggnad: 1 099 000 kr
 • Tomt

  Tomtarea 1985 kvm
  Tomttyp Trädgårdstomt
  Övrigt Tomtarea 3 339 m² (friköpt). Tomten: insynsskyddad trädgårdstomt. Tomten är uppdelad på två: en som huset ligger på (1985 m2) och en på 1354 m2. På tomten finns även en redskapsbod, samt en "modern" jordkällare i sten.
  Uteplats Öppen terrass. Överbyggd veranda.
  Parkering Garage med carport och verkstad.

  Servitut, planbestämmelser m.m.

  Planbestämmelser Stadsplan Vattenskyddsområde

  Övrigt

  TV Egen parabol med över 2000 kanaler och marksänd digital tv.
  Bredband Mobilt.

  Fastigheten ligger i Gemöområdet, nära båtplatsen i sjön Möckeln och är f.d. glasbrukets disponentvilla. Generösa utrymmen. Perfekt för den stora familjen eller kanske för den som arbetar hemifrån.

  Vägbeskrivning

  Sjögårdsvägen 2 i Älmhult

  Bilder

  Fastighetskarta

  Karta